Ziua Europeană a Avocaților la Baroul Brașov: Masă rotundă cu tema „Acces la justiţie. Acces la avocat înseamnă acces la drepturi.”

Anual, la data de 10 decembrie, avocații din barourile și societățile de drept europene sărbătoresc Ziua Europeană a Avocaților.

În contextul evenimentelor dedicate acestei zile, Baroul Brașov organizează o masă rotundă cu tema „Acces la justiţie. Acces la avocat înseamnă acces la drepturi.”

Dezbaterile vor avea loc vineri,  09 decembrie 2016,  între orele 11,30-14,00 în sala de festivităţi a Camerei de Comerţ şi Industrie Brașov.

Tematica abordată pe marginea subiectului central este următoarea:

  • ”Dreptul la aparare, între enunț și realitate” – av Cristina Gheorghe, vicepreședinte UNBR și decan al Baroului Brașov,
  • ”Accesul la avocat – garanție a asigurării concrete și efective în practica CEDO”.  – av. dr. Dan Sergiu Oprea,
  • ”Recursul civil si redactarea obligatorie a acestuia de catre avocat- decizia CCR in aceasta materie” – av. dr. Eduard Prediger,
  • ”Garantarea dreptului la apărare în procesul penal” – av. Tiberiu Termure – consilier Baroul Brașov,

Și-au anunțat participarea atât avocați, cât și magistrați de la instanțele brașovene.

Sub aspect tematic, evenimentele sunt coordonate la nivelul Consiliului Barourilor și Societăților de Drept Europene (CCBE) și sunt menite  să aducă  în dezbaterile publice aspecte legate de drepturi fundamentale și problemele care apar în privința garanțiilor oferite de state pentru realizarea efectivă a acestora.

Pentru ediția 2016 a Zilei Europene a Avocaților, CCBE a propus ca temă centrală „Accesul la justiție” întrucât, în ultima perioadă, aceasta a fost o temă aflată în centrul atenției din mai multe state, inclusiv România. ” Dat fiind că o singură voce europeană este preferată, vă sugerăm să se concentreze pe subpuncte, cum ar fi asistența juridică și accesul la un avocat”, arătă CCBE în comunicatul său către barourile europene.